Moromete, nimic special

20 februarie 2011 at 7:21 PM (Uncategorized) (, , , )

De cele mai multe ori oamenii sunt simpli şi previzibili.

Copii sunt jucăuşi şi plini de imaginaţie, tinerii sunt deschişi la nou, adulţii devin din ce în ce mai retincenţi şi mai conservatori, etc.

Ce e aşa remarcabil la Moromeţii?
Niculae era fratele mai mic şi, ca orice copil, era dornic să cunoască.
Fetele erau supuse, lipsite de idealuri, fiinţe şterse care îşi urmau destinul modest: căsătorie -> făcut copii -> slugi prin casă.
Băieţii cei mari erau dornici să se afirme, să muncească, să facă bani, să-şi creeze o situaţie materială.  Tot ei erau deschişi la nou, gata să lase în urmă un stil de viaţă arhaic, care nu aducea niciun fel de beneficii.

Moromete era un ţăran leneş cu aere de intelectual care nu mai reuşeşte să se impună în faţa nimănui.
Ce e remarcabil al el? Că înţelege nişte rahaturi de care, până la urmă, i se rupe? În vreme ce Bălosu ar scoate bani din piatră seacă şi alţii intră în politică, el decide că rahaturile astea sunt prea mainstream pentru el şi se retrage în lumea lui să fumeze. Comoditate, anyone?
E remarcabil faptu că încearcă să-şi ţină familia unită? Nu. Singurul motiv pentru care se cacă pe el să ţină familia unită e faptul că e un boşorog, şi ca orice boşorog, se teme de schimbare şi are impresia că sfârşitul lui înseamnă sfârşitul implacabil al întregii lumi.

Creierul lui masturbat de nicotină nu scoate nicio idee productivă, bună de pus în practică, în tot romanu’. Din contră, la un moment dat, pentru că nu i-a convins cu aerele lui de ‘telectual pe alde fii-su, decide să facă pe duru’. Băieţii îşi bagă pula şi se tirează. Apoi tot el se milogeşte de ei să se întoarcă. OOO, câtă diplomaţie! Cât de temeinic si-a construit strategia, cum a prevăzut toate situaţiile neplăcute şi a evitat să cadă adânc în penibil şi să se umple de căcat, alegând cea mai bună abordare.
O altă fază la care se dovedeşte a fi un diplomat remarcabil e atunci când îi trage lu’ ăla mic ţeapa vieţii lui. Pentru că el, ca un adevărat intelectual, preţuieşte cultura şi alte căcături de genu’ şi decide că Niculae a studiat prea mult. Astfel, preocupat de sănătatea fiului său, îşi bagă subtil pula în idealurile lui şi îl cheamă acasă la coada vacii, să nu se tâmpească de atâta învăţatură.

Oau! M-a impresionat până la lacrimi! Cât de mult s-a zbătut pentru familia sa! Cum s-a impus el ca autoritate incontestabilă prin abilităţile sale. Cum le-a inspirat el fiilor săi numai respect. Cum le-a insuflat dorinţa de a munci, prin exemplul personal. Ce tată fabulos, care avea o relaţie de invidiat cu membrii familiei sale. Cum şi-a încurajat fiii să aibă idealuri înalte şi cum i-a sprijinit în demersurile lor. Îmi curg lacrimi din băiat…

Marş mă, cu băşinile tale! Moromete nu era decât un ţăran ratat care, lovit de criza vârstei mijlocii, face pe zmeu crezând că îi mai impresionează pe alde fii’su şi pe femelele din casă cu ieşirile lui de gibon.

Moromeţii e o carte despre un ţăran care fumează ca modalitate de procrastinare. Profund, maestre, profund, citirea ei a fost o revelaţie care mi-a marcat destinul.

Reclame

4 comentarii

 1. zergu said,

  Asta e singurul lucru care e cat de cat pozitiv la la Moromete:

 2. gigi marga said,

  Moromete e roman. Cu asta cre’ c-am spus tot.

 3. Syme said,

  Eu nu cred că vezi gălbenușul din cauza albușului. Dar mi se pare interesantă atitudinea ta, conform căreia se pare că oamenilor ar trebui să le pese de idealurile copiilor lor sau că în fine, oamenii ar trebui să aibă un anumit comportament și nu altul.

  E fain și e de remarcat simțul tău moral. Presupun că trăiești în mare parte în acest fel.

  Dar oare pentru tine nu este moralitatea la fel cum consideri că pentru creștini este religia?

 4. Adi said,

  Moromete nu era decât un ţăran ratat… dar la fel erau toti ceilalti romani pe vremea respectiva… si, in extrem de mare parte, la fel sunt si astazi… cu precadere ateistii 🙂
  Intr-adevar, in afara de Eminescu, literatura romana este zdreanta, moartea caprioarei si balada unui greier mic 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: