L’espirit de l’escalier (românisme)

23 mai 2011 at 1:17 PM (Uncategorized) (, , , , , , , , , , , , , , , )

L’espirit de escalier se numeşte atunci când o replică sau o idée potrivită îţi vine în minte mult prea târziu, după ce o dispută s-a încheiat.

Subiectul înfiorător de idiot referitor la dublarea filmelor în română e fumat, dar românismul acut, ca boală infecţioasă gravă şi contagioasă va fi de actualitate cât timp va exista limbă română.

Ideea dublării filmelor în română e simliară cu predarea exclusiv a literaturii române în defavoarea celei europene, că doar noi suntem lindicu dă pă pizdă, şi predarea religiei ortodox-totalitare în locul unei istorii a religiilor.

Cum România e ţara tuturor posibilităţilor şi în ultimii ani au fost mai multe reforme decât ani de curs obligatorii în învăţământ, am şi eu o propunere, pentru aducerea pe calea ce dreaptă a acestui popor rătăcit.

Domnule politician genial, salvator al suavei limbi vorbită de acest popor minunat, leagăn milenar al civilizaţiei europene, am o umilă propunere care ar putea completa proiectul de lege zămislit de minunata dumneavostră inteligenţă creatoare. (am veleităţi păunesciene, nu? ) Am asistat, cu adâncă şi nemăsurată tristeţe, la mutilarea şi masacrarea limbii române prin folosirea ei alternativ cu barbara limbă engleză de către tinerii nesăbuiţi ai generaţiei mele. Pentru a eradica această problemă de la rădăcină, propun să nu se mai învete în şcoli limba engleză şi nicidecum limba germană, una mai sălbatică decât alta, ci numai limba franceză/italiană/spaniolă la alegere şi limba latină, limbi apărute ca urmare a demersului civilizator pe care poporul nostru l-a facut în acele regiuni sălbatice din vestul Europei acum mai bine de două milenii.

După cum se ştie, acum 2000 de ani, pe aceste meleaguri, numite atunci Dacia, după numele celor mai populare care, locuiau români. Şi românii, văzând în ce conditii mizere trăia restul lumii, au decis să pornească în lume şi să răspândească vastele lor cunoştinţe militare, arhitectonice, astronomice, culinare, şi agrare în tot universul. Aşa s-au ridicat templele maiaşe şi piramidele egiptene, aşa au luat naştere vikingii şi chinezii şi toate marile popoare de care auzim azi. Dar influenţa lor făcându-se simţită mai ales în vecinatate, la popoarele europene, locuitorii acestor teritorii au preluat limba română vulgară şi, în timp, adăugând influenţe barbare la aceasta, şi-au creat propriile lor limbi naţionale, în regiuni în care oamenii care trăiau în grote nici nu ştiau ce este limbajul.

Propun aşadar, să se înveţe la ore cum, acest popor ales de Dumnezeu, a creat limbajul şi scrisul, a inventat roata şi focul, a perfecţionat arhitectura şi artele, inclusiv cele de război. Cum ilustrele noastre personalităţi au inspirat literatura europeană; Shakespeare l-a idolatrizat pe Eminescu, Moliere pe Caragiale, Baudelaire pe Arghezi ş.a.m.d.. Cum am adus ilumismul într-o epocă a somnului raţiunii, a superstiţiilor şi obscurantismului.

Cum i-am învăţat pe greci filozofie, cum am creat democraţia şi am facut marile descoperiri geografice şi medicale. Stop injosirii acestui popor măreţ! Să ne ridicăm din negura istoriei de unde ne-am culcat pe laurii gloriei şi să ripostăm!

 

Bonus: o veche ciornă despre nume româneşti pentru românii verzi.

Se trezesc românii verzi că se simt ofensaţi din orice. Şi, vai, cum le este ameninţată lor identitatea naţională de tinerii ăştia inconştienţi. Se trezise unu lângă mine în autobuz deunăzi că ar da el o lege să nu mai pună lumea aşa orice nume unui nou-născut. Iniţial am crezut că e măcar o fărâmă de logică în spatele ideii, că o fi văzut şi el reportaju ăla la tv cu nou născuţi numiţi Cichicean şi te miri ce alte nume.

Din partea mea, pune-i copilului ce nume vrei, vezi tu ce păţeşti la bătrâneţe. Dar nici măcar nu era vorba despre asta. Românu verde se ofticase că îi pusese cineva numele copilului Patric, şi dacă în Cucuieţii din deal el n-a auzit numele ăsta, normal că nu e nume românesc.

Ce nu ştie românu verde e că cele mai populare nume de ţărani: Ion, Gheorghe, Vasile şi Dumitru nu sunt nici pe departe nume românesti.

Ion (Yochanan) e nume împrumutat de la evrei şi înseamnă Yehova e milostiv sau ceva de genu. În aceiaşi categorie intră Matei care inseamnă dar de la Dumnezeu, Daniel (Dumnezeu a judecat) Mihai (nimeni nu e ca Dumnezeu), Ilie, Gabriel,  Achim, Avram, Emanuel, Oana, Mirela, Ana.

Gheorghe  e nume grecesc, înseamnă ţăran. Vasile, nume grecesc, înseamnă rege (Basileios). Dumitru, nume grecesc. Grigore, nume grecesc, Petre, grecesc. Nicolae, grecesc. Andrei.  Lista poate continua cu Tudor sau Teodor, Ştefan, Alexandru, Cosmin, Haralamb,  Cătălina, Corina şi Elena.

Dar avem şi nume de origine slavă (precum Vlad, Bogdan), aramaică (precum Toma), germanică (Adelina) şiiiii cireaşa de pe tort,

numele latine: Octavian, Adrian, Traian, Cornel, Marcu, Victor, Ovidiu, Liviu, Aurelian, Patric, Constantin, Valentin, Silviu, Cristian, Marius, Flavius, Claudiu, Cezar, Anghel, Paul sau Pavel, Anton, Carmen, Cecilia, Iulia, Laura,

Credeţi ca numele cele mai comune folosite în România sunt toate inventate de poporul român după etnogeneza daco-romană? Ce aţi zice de numai câteva procente?

ps: in afară de Patric mai sunt îngroşate încă trei nume, oare de ce ?

Dacă am greşit rog experţii în domeniu să mă corecteze. (şi prin experţi mă refer la lingvişti şi istorici)

Reclame

6 comentarii

 1. Elle said,

  Razvan provine de la Rizwan, nume persan; Roxana, idem; Raluca, din numele indian Ralika; Elvira, nume germanic; Agat(h)a, nume grecesc; Ana, alt nume de origine evreiasca, isi are originea in Channah; Ilie, tot nume de provenienta evreiasca -> Eliah; Alice, din nou nume de provenienta greaca; Maria, nume de provenienta semita; Irina, nume de origine greceasca. Si lista poate continua la nesfarsit…

  • roguefilthypunk said,

   Cum am putut sa uit de Maria? Cele mai nume de români verzi, Gheorghe şi Maria. Merci mult de completare.

 2. Elle said,

  Vladimir, Dragomir, nume de origine slavona; Minodora, nume grecesc; Daria/Dari(a)na, nume slavon…

 3. Da, este ACEA perioadă a anului. « loc pentru nume said,

  […] o societate speriată, închistată, care ţine la nişte pseudovalori, care ţine cu dinţii de o identitate falsă şi se teme de orice intervenţie. Ne putem compara cu un câine care se înneacă şi în […]

 4. Diddi said,

  Vlad şi Bogdan nu sînt de origine slavonă, ci de origine slavă. Slavona a fost o limbă creată pentru a servi ca limbă de cult a bisericii ortodoxe atunci cînd s-a făcut creştinarea popoarelor slave. Ea era bazată pe limba vorbită de slavii bulgari şi ulterior a fost folosită şi ca limbă de stat. Dar numele Vlad, Bogdan, Mircea, Dragoş şi altele nu au fost preluate din limba slavonă pe cale bisericească (cum s-a întîmplat cu numele de sfinţi, de origine greacă), ci din limba vorbită de slavii care s-au aşezat la nord de Dunăre şi au fost asimilaţi în cadrul poporului nostru.

  • roguefilthypunk said,

   mulţumesc pentru corectură.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: