Re: răscoala imbecililor.

3 octombrie 2011 at 1:11 PM (Uncategorized) (, , , )

Am început să scriu postarea asta ca reacţie la un paragraf dintr-un articol. M-am lungit mai mult decât mi-am propus cu explicaţii suplimentare pentru că de ceva vreme mă seacă refrenu ăsta cu ”generaţia Facebook”’.

Nu sunt de acord cu asta (via Visurât):  ”Dar generatia mea a ales sa invete si apoi sa se distreze. Generatia mea a ales sa ia BAC-ul, sa intre la facultate si abia apoi sa umple discotecile. In generatia mea nu vedeai pustoaice de 12 ani insarcinate. In generatia mea nu se venea cu pistolul sau cutitul la scoala si nu erau arestati elevi. Generatia mea a avut alte prioritati. ”

În primul rând cred că e greşită idealizarea trecutului.  ”Pe vremea mea nu auzeai de aşa ceva” nu e un argument chiar valabil. Şi pe vremea ta existau puşcării, orfelinate şi şcoli de corecţie. Doar pentru că ziarele erau cenzurate şi la TV vedeai numai de congresu-nu-ştiu-care şi planuri cincinale şi Ceauşescu, nu înseamnă că nu existau violuri şi curve şi plozi abandonaţi pe câmp sau la uşa bisericii şi ţărani proşti care se omorau cu paru’ şi plozi care se încăierau la şcoală. Vorbeşti de parcă generaţia trecută a scos pe bandă rulantă eminenţi şi directori şi 99% erau tobă de carte iar generaţia de azi  e formată din măturatori de stradă. Fiecare pădure are uscăciuni; doar pentru că vezi la TV numai scandaluri cu eleve porno (pentru ca asta vinde), asta nu înseamnă că nu există oameni care joacă şah sau au citit o carte sau fac sport şi sunt disciplinaţi. Mereu vor fi mai mulţi oameni care muncesc cu cârca decât directori, mereu vor fi mai mulţi repetenţi şi mediocri decât premianţi. Faptul că tu îi vezi numai pe unii din ”generaţia ta” şi numai pe ceilalţi din generaţia nouă nu înseamnă că ăia trecuţi de 30/40 de ani îs toţi nişte eminenţi, nişte genii nedescoperite. Şi acum 20 de ani se luau examene pe brânză şi oua sau că era X fiul primarului/prefectului sau al nu ştiu cui. Şi acum 100. Sunt sigur că ai citit Caragiale.  Singura diferenţă e că anu’ ăsta nu a mai mers şi s-a dat la TV.

În al doilea rând mă enervează că se dă vina pentru nişte lucruri pe chestii care n-au nicio legatură, pe sistemul <a href=”http://www.youtube.com/embed/0SDrqa-eTXU„>” BLAME CANADA!”.  D’aia nu a luat Gigel bacul, că a stat pe Facebook şi a jucat CS. Ştire bombă! Dacă unu’ nu are chef să înveţe nu are nevoie să stea pe Facebook. Rataţii ”generaţiei tale” nu au stat pe Facebook, au stat pe maidan şi au bătut mingea.  Şi dacă unu’ nu are chef să înveţe poţi să-l încui în biblioteca şi tot degeaba că îşi ascute creionu, liniază tot caietu (vezi Jurnalul adolescentului miop), pune inimioare la i-uri şi desenează pe marginea cărţii, pune coarne lu’ Eminescu şi mustăţi lu’ Regele Mihai şi rupe foi din mijloc să facă avioane şi tot nu rezolvă nimic.

În al treilea rând, drumu’ spre iad e pavat cu intenţii bune. Doar pentru că părinţii îţi vor bine nu înseamnă că îţi va fi bine dacă faci ca ei. Că dacă ei te vor pianist şi tu ai înclinaţie spre matematica şi te trezesti la 30 de ani un pianist ratat ( că nu ai chemare) şi un matematician ratat (că nu ţi-ai urmat chemarea) care se învinuieşte pe o parte că nu e în stare să îşi facă părinţii mândri, pe de altă parte că nu şi-a îndeplinit visul, nu rezolvi nimic. Şi poţi să înlocuieşti pianist cu doctor, avocat, profesor sau ce vrei tu.

Ştii de ce s-a picat masiv la bac anu’ asta. Ca s-au pus camere şi nu s-a mai copiat. Dar dacă s-ar pune camere şi la toate locurile de muncă? Câţi ar fi prinşi că fură sau freacă mentă? Care e diferenta dintre un elev care copiază şi un muncitor care fură? Dintre un elev care doarme la oră şi un muncitor care taie frunză la câini în timpul programului? Niciuna, toţi sunt oameni care nu au ce caută acolo unde sunt. Ideea e că sunt mulţi oameni rataţi în lume, indiferent de vârstă. E deranjant să fii aruncat în aceiaşi oală cu ei. ”Generaţia mea” nu a apucat să demonstreze mai nimic, abia s-a maturizat, istoria va judeca dacă realizează ceva memorabil sau nu.

Sunt de acord cu ideea principală: ”NU DA VINA PE ALTII PENTRU ESECUL TAU.”

B (puţin off topic)

Am luat bacu’ şi am terminat 12 ani de şcoală cu medii peste 9 şi cu mâna pe inimă spun ŞCOALA NU M-A ÎNVĂŢAT NIMIC! Tot ce ştiu am învăţat de la oameni şi din ceea ce am citit. Mi-a plăcut un om, am umblat cu el, mi-a plăcut cum scrie unu articole sau cărţi sau cum face artă, l-am citit, l-am urmărit. Ceea ce ştiu reflectă interesele mele.

Şcoala a fost un experiment de obedienţă şi conformitate. Da, sunt profesori buni pe care îi respect şi care m-au inspirat dar asta nu ţine de programa pe care o predau. Că băgându-mi în cap 12 ani istoria României şi literatura română nu devin decât un patriotard îndoctrinat. Da, e frumos ce au scris ai noştrii dar ar fi frumos să începem cu începutul, cu o istorie a artei. Atunci îţi dai seama că România nu e miezu din dodoaşcă şi nu am avut o contribuţie colosală. Avem şi noi meritele noastre şi româna e mai apropiată de suflet şi parcă sună mai bine că d’aia suntem subiectivi , dar trebuie să îţi deschizi orizontul. Şcoala nu face asta!

Şcoala a fost o bătaie de joc şi m-am simţit ca un cobai. Au schimbat structura anului şcolar, programa şi modul de examinare fără nicio noimă de atâtea ori. Am învăţat printre greve şi reforme. Am învăţat ce vrea statu’ de la tine: să fii prezent, să stai în banca ta, să ridici mâna, să spui poezia şi atât.

Am luat bacu’ pentru că am tocit în ultimele 2 săptămâni o grămadă de cuvinte, pentru că m-a ajutat memoria şi pentru că nu am vrut sa merg la risc. Ştiam cu mult înainte de bac ce e ăla roman, înţelegeam cum gândesc oamenii şi îmi plăcea istoria. Faptu’ că am luat bacu’ nu spune despre mine că sunt inteligent. Puteam sa repet o mie de ani ”1457-1504”, ”Enigma Otiliei este un roman realist balzacian” şi alte noţiuni abstracte dacă nu aveam la mine pricepător să pricep.

Faptul că unii au promovat un examen nu îi face inteligenţi iar faptul că alţii nu au luat un examen nu înseamnă neapărat că sunt proşti; poate că sunt, poate că nu dau doi bani pe sistem, poate amândouă, nu zic nu. Şi de ce ar da doi bani pe un sistem care nu dă doi bani pe ei, care nu promovează valori, pe care oamenii care ne conduc nu dau doi bani?

Întotdeauna vor fi mai puţini deştepţi decât proşti, mai mulţi leneşi decât harnici. Întotdeauna ăia mulţi vor ieşi în evidenţă. Dar nu bacul trage linie între aceste două categorii. Ştiu oameni care au terminat acelaşi liceu ”de prestigiu” ca şi mine şi sunt incapabili să arate Franţa pe hartă şi mai ştiu că şcoala vieţii mi-a predat-o pe la 14 ani un rapper cu 7 clase care inţelege lumea asta mai bine decât mulţi dintre profesorii mei, care câştigă mai bine decât ei şi e mai respectat.

”Generaţia mea” nu se deosebeşte prea mult de cele care au fost şi nici de cele care vor veni. Tu faci doar selecţie observaţională. Ştii bine că multe diplome sunt irelevante, Facebooku nu e de vină că elevii procrastinează, mcdonalds nu e de vină că oamenii sunt lacomi şi leneşi şi nu eşti mai breaz decât mine doar pentru că te-ai născut mai devreme.

Reclame

Un comentariu

  1. supravietuitoriinromania said,

    sunt si oameni sub 30 de ani care au cam acelasi discurs. „generatia mea” e „mult superioara” bla. e si o idealizare a unui trecut personal pe care il identifici cu o intreaga „generatie” dar si o incercare de disociere fata de ceea ce percepi ca fiind „relele lumii actuale” sau „generatia facebook” sau whatever.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: